<< Vorig project Volgend project >>
Aanpak laaggeletterdheid Steenwijkerland

Aanpak laaggeletterdheid Steenwijkerland

Opdrachtgever: Inge Groen - gemeente Steenwijkerland Expertise: ,

De vraag: 

“Wij hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om laaggeletterdheid aan te pakken binnen de gemeente. Om deze goedwerkende aanpak met anderen te kunnen delen, zijn we op zoek naar een manier om dit aantrekkelijk te verbeelden.”

De gemeente Steenwijkerland heeft een unieke aanpak ontwikkeld om mensen met laaggeletterdheid te ondersteunen bij hun hulpvragen. Om deze aanpak eenvoudig voor te leggen aan professionals, werd op zoek gegaan naar een handig middel wat resulteerde in een animatie video.

De animatie een spetterende binnenkomer tijdens presentaties en kon eenvoudig gedeeld worden met geïnteresseerden partijen.
Kortom, een opdracht waar ons sociale hart sneller van ging kloppen.

De aanpak:

Kartrekker in het zonnetje gezet

Deze animatie video werd extra persoonlijk. Want er werd namelijk een collega, de kartrekker van project ‘aanpak laaggeletterdheid’, in het zonnetje gezet. Zij mocht neergezet worden als hoofdpersoon van de animatie, waarin ze de aanpak kort en bondig uitlegt.

Laaggeletterdheid verbeelden zonder stereotyperend te worden
De kunst van het verbeelden was om met dit thema niet in stereotypes te vallen. Ter illustratie: een laaggeletterde persoon kan iedereen zijn, jong of oud. Verder werd het thema extra onderstreept, door letters, cijfers en digitale tekens rond te laten dwarrelen in beeld. Ook valt bij de intro heel confronterend een grote letter in beeld. Dit alles versterkt het belang van een goede aanpak omtrent dit thema.

aanpak_laaggeletterdheid_man_vrouw_gesprek_luisteren_aan_tafelgemeente_steenwijkerland_
aanpak_laaggeletterdheid_gemeente_steenwijkerland_man_hond_lezen_reclamebord

“Verbeelden zonder stereotyperend te worden.”

Het resultaat:

De animatie laat helder en vriendelijk de aanpak laaggeletterdheid zien

Het project resulteerde in een prachtige animatie die breed ingezet werd binnen de gemeente. De animatie verbeeld helder de aanpak laaggeletterdheid in de gemeente Steenwijkerland, waardoor het team laaggeletterdheid nu met extra veel trots kan terugkijken op het behaalde resultaat. Bekijk de website tot slot voor meer informatie over de aanpak van laaggeletterdheid in de gemeente Steenwijkerland.

Zorgvuldig vervolg
Wist je dat we op deze animatie ook een vervolg mochten maken? Aangezien de twee animaties duidelijk op elkaar moesten aansluiten, kwamen dezelfde personen weer terug in beeld. Omdat zij allemaal weer een rol kregen, werd het een herkenbare serie. Bekijk hier het vervolg van de aanpak laaggeletterdheid in deze animatie.


animaitie_monitor_laaggeletterdheid_boeken_presentatie_grafiek

De tweede animatie:

“Een gecompliceerd verhaal over de aanpak van laaggeletterdheid omgezet naar een duidelijke, leuke animatie."

Inge Groen - Marketing en communicatie adviseur gemeente Steenwijkerland
"Veel dank voor jullie creativiteit. Echt een mooie, duidelijke animatie geworden.”
<< Vorig project Volgend project >>